Pijn bij het vrijen

Pijn bij het vrijen is een klacht die veel vrouwen kennen. Sommige vrouwen hebben er regelmatig last van, anderen een enkele keer. Het kan gaan om pijnklachten bij de ingang van de vagina, maar ook dieper in de buik. Als u vaak pijn ervaart tijdens het vrijen, is het logisch dat u minder zin krijgt om te vrijen. Het is niet ongebruikelijk dat de zin na verloop van tijd helemaal verdwijnt als gevolg van de pijnklachten.

Oorzaken van pijn bij het vrijen

Aanspannen van de bekkenbodemspieren

Sommige vrouwen hebben na het vrijen of bij het plassen last van een pijnlijk gevoel. De pijn kan ontstaan doordat u onbewust de bekkenbodemspieren aanspant. Vaak is dit zowel oorzaak als gevolg van de pijn. Door eerdere ervaringen met pijn bij het vrijen, bent u de volgende keer sneller geneigd om uw bekkenbodemspieren aan te spannen, waardoor het vrijen juist moeilijker gaat en pijnlijker wordt.

Gynaecologische klachten

Gynaecologische klachten kunnen de oorzaak zijn van seksuele problemen. Bijvoorbeeld terugkerende onderbuikpijn. Meestal spant u dan de bekkenbodemspieren te veel. Dit noemen we ook wel een hypertone bekkenbodem. De bekkenfysiotherapeut kan dit behandelen.

Andere klachten die van invloed kunnen zijn op uw seksueel functioneren zijn bijvoorbeeld: langdurig of overmatig bloedverlies, afscheidingsklachten, bloedverlies na gemeenschap, ongewild urineverlies, verzakkingklachten of endometriose.

Andere oorzaken van pijn bij het vrijen

Andere oorzaken van pijn bij het vrijen kunnen zijn: dat het vrouwen niet lukt om opgewonden te raken, bijvoorbeeld als de partner niet vrijt op een fijne manier of als zij vrijen om hun partner een plezier te doen. Ook kunnen negatieve ervaringen uit het verleden ervoor zorgen dat het voor u moeilijk is om opgewonden te raken.

Bij vrouwen die minder zin in seks hebben en moeilijk opgewonden kunnen raken, wordt de vagina niet vochtig en zijn meestal de spieren rondom de vagina gespannen. Hierdoor kan het pijnlijk zijn om gemeenschap te hebben, en kan het een volgende keer nog lastiger zijn om te ontspannen. 

Om uit het patroon van angst, pijn en/of spanning te komen, kan een gesprek bij de seksuoloog helpen. De seksuoloog probeert tijdens de gesprekken (liefst samen met de partner) om dit patroon te doorbreken.

Voor het maken van een afspraak met één van onze seksuologen kunt u contact opnemen met MuCeS: het Multidisciplinaire Centrum voor Seksuologie.

Wilt u een afspraak maken, heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op:

Tel. (040) 888 84 00

|

E-mail bekkenzorg@mmc.nl

|

Contact

Telefoon

(040) 888 84 00
(werkdagen 08.30 - 17.00 uur)

Bezoekadres

Ds. Th. Fliednerstraat 1

5631BM Eindhoven

Bekijk route »